Stemwijzer voor Vlietland

In Zuid-Holland kunnen we 15 maart bij de Provinciale Statenverkiezingen kiezen uit 20 partijen. Burgerinitiatief Vlietland schreef ze allemaal aan met de vraag of ze voor of tegen de plannen voor een vakantiepark in het natuur- en recreatiegebied Vlietland zijn. De meerderheid blijkt het opofferen van de schaarse stukjes groen in de regio gelukkig niet te zien zitten.

Vóór een groen en open Vlietland

Een aantal partijen is uitgesproken tegen de plannen. Een aantal namen het zelfs op in hun verkiezingsprogramma:

 • Partij voor de Dieren nam het op in hun verkiezingsprogramma: “‘De provincie zet zich maximaal in om in recreatiegebied Vlietland de komst van een vakantiepark ‘Dutch Lake Residence’ tegen te houden.”
 • Ook BBB nam het op in hun verkiezingsprogramma: “Het recreatiegebied ‘Vlietlanden’ moet groen en open blijven voor iedereen en er is geen ruimte voor een villapark. We steunen daarmee het burgerinitiatief om het ontwerpbestemmingsplan ‘Doorontwikkeling Vlietland Noord’ van tafel te halen.”
 • GroenLinks wil zoch ook inzetten om Vlietland groen en open te houden: “GroenLinks zet zich in om Vlietland groen en openbaar toegankelijk te houden. Daar past de bouw van 222 vakantiewoningen en 569 parkeerplaatsen in de natuur niet bij. Daarom strijdt GroenLinks Zuid-Holland tegen dit plan, samen met lokale afdelingen die zich al jaren verzetten. Wij zullen ons blijven inspannen om te zorgen dat iedereen uit de buurt gebruik kan blijven maken van Vlietland als natuur- en recreatiegebied. De stikstof- en woningcrisis stellen ons voor nieuwe uitdagingen. Dit plan uit 2005 past niet bij de huidige tijd, een signaal dat de meer dan 17.000 ondertekenaars van de petitie overduidelijk hebben laten horen. Dat neemt GroenLinks serieus, en we zullen ons in de Provinciale Staten altijd hard maken voor behoud van groen en de openbare ruimte.”
 • Ook Volt is fel tegen het bouwen van recreatiewoningen. “Bij natuur moet het publieke en niet het private doel voorop staan.

Niet iedereen heeft het opgenomen in hun verkiezingsprogramma, maar hebben Vlietland het afgelopen jaar al steeds geagendeerd binnen de provincie. De PvdA is daar het meest actief in geweest en diende succesvol een motie in om middelen vrij te maken die eindelijk burgerparticipatie voor Vlietland mogelijk moet maken. CDA, ChristenUnie, SP, GOUD, Jezus Leeft, PVV en FvD gaven ook aan tegen de plannen te zijn.

Niet gereageerd

Een aantal partijen reageerden niet op onze vraag. Van de VVD, SGP, Denk, JA21, AWP, BVNL en 50plus bleef een reactie uit. Naar de positie van deze partijen moeten we dus raden. Uitgesproken voor zijn ze in elk geval niet.

Stemwijzer

Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de reacties van alles partijen. We vroegen of ze voor een groen en open Vlietland waren. Voor betekent dat ze voor zijn. Neutraal betekent dat ze geen duidelijk standpunt bepaald hebben en niet gereageerd dat ze niet hebben gereageerd.

9 gedachten over “Stemwijzer voor Vlietland”

 1. Annet Weijermars

  Hoe kan het dat D’66 ‘neutraal’ is? Hoort minister Jetten met zijn visie op duurzaamheid dan opeens niet bij zijn partij?

  1. D66 is lid van de coalitie, zie https://www.lv.nl/leden-college. Dat zou voor een deel die houding kunnen verklaren, als we alleen naar de inhoud van de beslissingen zouden kijken.
   Maar de hele procedure van informatie achterhouden, schuld afschuiven naar de provincie, leugens, dreigementen met schadevergoedingen, enz., … Ik zie maar een verklaring achter die houding van het college van B&W.

 2. Pingback: 9 maart 2023 - Stemwijzer voor Vlietland - Vrienden van Vlietland

 3. Beetje lastig aan de stemwijzer dat in de lopende tekst wordt gesproken van “TEGEN de plannen voor een vakantiepark (…)” en vervolgens in het overzicht van “VOOR een groen en open Vlietland”. Dit bracht mij, en misschien andere lezers ook, in eerste instantie wat verwarring. Verder dank voor het samenstellen!

 4. Ed Grootaarts

  D66, verzet zich hier in de regio fel tegen dat huisjespark. In Leiden heeft D66 daarover zelfs een motie ingediend. Hoezo neutraal??

  1. D66 Zuid Holland neemt in hun reactie op onze vraag of ze voor een groen en open Vlietland zijn geen standpunt in. Ze spreken dus – in tegenstelling tot andere partijen – zich niet expliciet voor een groen en open Vlietland uit. Waarom ze dat niet doen weten wij ook niet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven